Авторські статтіДуховне

Папа: На суд заберемо з собою лише те, що подарували

Перед недільним проказуванням молитви «Ангел Господній» Святіший Отець коментував слова Ісуса про кінець світу

Того дня, коли станемо на останньому суді, кожен з нас мусітиме зрозуміти, чи Боже слово дійсно просвічувало наше особисте життя, а чи відверталися від нього, віддаючи перевагу упованню на власні слова. Так Папа Франциск, промовляючи до прочан, що 18 листопада 2018 р. опівдні зібралися на площі Святого Петра, прокоментував уривок з Євангелії від святого Марка, в якому Ісус розповідає про події, пов’язані з кінцем світу.

Навчити, як добре прожити теперішнє

Як заначив Святіший Отець, «це не є, перш усього, промова про кінець світу, але, радше, запрошення добре жити теперішністю, бути пильними та завжди приготованими на той випадок, коли будемо покликані дати звіт про своє життя». Ісус каже: «В ті дні, після великого горя, сонце померкне, і місяць не дасть свого світла, і зорі падатимуть з неба».

«Ці слова спонукають нас згадати про першу сторінку Книги Буття, розповідь про створення: сонце, місяць, зорі, які на початках часів світять у своєму порядку, даючи світло, що є знаком життя, тут описані в стані занепаду, поринаючи в пітьму та хаос, знак кінця. Натомість, – підкреслив Папа, – світло, що засяє того останнього дня, буде новим й унікальним: це буде світло Господа Ісуса, Який прийде у славі з усіма святими. Під час цієї зустрічі ми нарешті побачимо Його Обличчя в повноті світла Пресвятої Тройці, Обличчя, що випромінює любов, перед яким постане в повноті правди кожна людина».

Критерій судження

За словами Наступника святого Петра, історію людства і кожного з нас зокрема, не можна збагнути, як просте слідування слів і подій, що не мають сенсу. Її не можна інтерпретувати у фаталістичному баченні, де все вже заздалегідь визначене, позбавляючи свободи. Ісус вказує на те, що історія народів і окремих осіб «має ціль», якою є «остаточна зустріч з Господом». Ми не знаємо ні дня, ні години, але знаємо «фундаментальний принцип, з яким мусимо рахуватися». Ісус сказав: «Небо й земля проминуть, а Мої слова не проминуть».

«Саме це є ключовим моментом. Того дня кожен з нас мусітиме зрозуміти, чи слово Божого Сина просвічувало наше особисте життя, або чи ми відверталися від нього, віддаючи перевагу упованню на власні слова. Це більше, ніж будь-коли, буде хвилиною остаточно віддатися любові Отця та довіритися Його милосердю», – сказав Папа.

Хитрість більше не придасться

Папа підкреслив, що ніхто не зможе втекти від цієї хвилини. Хитрість, якою ми часто користуємося, аби створити про себе певний образ, більше не стане в пригоді, так само не зможемо скористатися могутністю грошей та економічних засобів, з якими, іноді, сподіваємося «купити все і всіх». «Не заберемо з собою нічого, крім того, що ми здійснили в цьому житті, вірячи в Його слово: все і нічого крім того, що ми прожили, або занедбали зробити. Заберемо з собою лише те, що віддали, що подарували», – наголосив Святіший Отець, закликавши:

«Просімо заступництва Діви Марії, аби усвідомлення нашої минущості на землі та наших меж не спонукало нас занурюватися в тривогу, але призивало нас до відповідальності за себе, за ближніх і за увесь світ».

Побажання на День бідних

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа розповів, що вранці, з нагоди Всесвітнього дня бідних, він відслужив у базиліці Святого Петра Святу Месу за участі бідних, супроводжуваних тими, хто їм допомагає, а через годину пообідає разом з нужденними, для яких приготовано трапезу в залі Павла VI.

«Цей день, який дедалі більше залучає парафії, асоціації та церковні рухи, має не меті стати знаком надії та спонукою ставати засобами милосердя в суспільстві», – сказав він.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України