Авторські статтіНовини

Папа Франциск: Ісус навчає нас здоровому реалізмові

Про здоровий реалізм, якого Ісус навчав Своїх учнів, яким треба керуватись у  християнському житті, говорив Папа Франциск під час ранкової Святої Меси 9 червня 2016 р., відслуженої в каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані.

Святіший Отець наголосив, що Божому людові завдають великої шкоди ті представники Церкви, що роблять протилежне від того, що навчають.
Вихідною точкою роздумів Папи Франциска були слова Ісуса до учнів з Євангелії того дня: «Кажу бо вам, що коли ви своєю праведністю не перевищите книжників та фарисеїв, не ввійдете в Царство Небесне» (Мт 5,21).

«Скільки разів чуємо в Церкві, що якийсь священик, член “Католицької Акції”, єпископ або Папа кажуть нам: “Ви повинні так робити!” а самі роблять навпаки. – сказав Святіший Отець. – Це згіршення, яке ранить Божий люд і не дозволяє йому рости, перешкоджає йти вперед. Не визволяє. Крім того, ці люди відчули на собі суворість книжників і фарисеїв, а навіть тоді, коли з’являвся пророк, приносячи їм трохи радості, то його переслідували і вбивали: для пророків там не було місця. Ісус сказав фарисеям: “Ви вбили пророків, ви  переслідували тих, хто приносив ковток свіжого повітря”».

Папа Франциск закликав віруючих наслідувати здоровий реалізм Церкви, а не суворість закону й ідеалізм, що не приносить користі. Христос вимагає від Своїх учнів великодушності, святості і невпинного зростання. Господь прекрасно знає нашу природу і тоді, коли між нами виникають супротивності, Він закликає шукати порозуміння. «Ісус вчить нас здоровому реалізмові. Іноді неможливо досягти досконалості, але, принаймні, потрібно намагатись зробити все можливе і погодитись», – зазначив Святіший Отець.

«У цьому полягає здоровий реалізм Католицької Церкви: Католицька Церква ніколи не навчає робити “це, або оте”. Такий підхід не є католицьким. Церква каже: “роби це і те”. Прямуй до досконалості: примирися зі своїм братом, не ображай його, люби його. Якщо існує якась проблема, то хоча б прийди до порозуміння, а не до війни. Таким є здоровий реалізм католицтва – наголосив Наступник святого Петра. – Христос завжди прямує разом з нами, Він вказує нам ідеал і веде до нього. Господь каже нам робити те, що ми спроможні. Він нас прекрасно розуміє. Це наш Господь,  Який нас навчає саме цього».

На завершення своєї проповіді Папа Франциск застеріг від лицемірства, щоб ми не були лицемірами, які одним і тим же язиком славлять Бога і ображають своїх братів.

Читайте нас : наш канал в GoogleNews та Facebook сторінка - Новини України